"Kořenem zla je nedostatek poznání." Konfucius


Rok, co nám dával, ale hodně i bral, končí. Pozor, aby nebyl přelomovým z hlediska osekání svobod. Našlápnuto k tomu má...

28.12.2015 21:16

Končí nám zvláštní rok. Přinesl nám alespoň tady v Česku oživení ekonomiky, více pracovních míst. Zaskočil nás však nepříjemně masovou migrací, jakou nikdo ze současníků nikdy nemohl zažít. Logicky to vzbudilo vášně, obavy, strach a zejména v létě to převálcovalo radost nad tím vším, co oznamují nyní v závěru roku ekonomové.

Prostě strach je silnější. To, co nás bude v důsledku migrační krize čekat, umí v náznacích možná už někteří domyslet, jak se to odehraje v reálu, neví ale nikdo. Zvlášť, když tušíme, že příliv uprchlíků se nezastaví, bude jen dál pokračovat.

fantomka.webnode.cz/news/komedie-s-vyjednavanim-vlad-konferovanim-a-naoko-usmirovanim-dokonce-i-v-pripade-kdyz-agresor-pohlcuje-jeden-stat-po-druhem-popsal-to-uz-capek/

Můžeme něco změnit? Těžko říct (poprvé). Na každý pád je třeba si všímat toho, nač jsem upozorňovala (nejen já), už během léta. Že se velice pravděpodobně stane, že kvůli uprchlíkům nám budou postupně sešněrovávány naše svobody. Záleží samozřejmě ale na úhlu pohledu, je třeba v rámci korektnosti dodat.

Již jen biometrický pas – pokrok nebo další krok někam, kam nechceme?

Třeba to, že už nebude možné mít cestovní pas bez biometrických údajů (tedy i otisků prstů) se dá brát jako pokrok. Koneckonců – většina může logicky namítnout, že ten „rychlopas“ na půl roku, který údaje dosud neměl, byl stejně k ničemu…do řady zemí se s ním stejně člověk nedostal. Objektivně si ale přiznejme, že od nového roku už na sebe budeme prozrazovat úřadům o sobě víc, než bylo ještě  donedávna nutné – nebyli-li jsme zločinci…Naše otisky prstů se mohou ocitnout v řadě databází, a to nejen našich českých – s pasem přece cestujeme po světě…

Postupně se utahuje oprať svobody slova i na internetu a sociálních sítích. A samozřejmě – najde se řada oprávněných důvodů k tomu, aby se tak stalo, poněvadž někdy skutečně situace v diskuzích připomínala poměry jakéhosi virtuálního Divokého Západu – lidé měli pocit, že vše je dovoleno. Ne každý uměl respektovat odlišné názory druhých a ne každý si správně vyložil význam slova demokracie.

fantomka.webnode.cz/news/sifra-nasi-budoucnosti-aneb-bod-zlomu-v-nas-a-kolem-nas/

Jenomže – navýšení počtu lidí v tajných službách (velmi pravděpodobně nejen těch českých), kteří sledují „bzukot“ na diskuzích a třeba facebooku, je také dalším krokem k tomu, aby se za chvíli objevil třeba někdo, kdo bude mít pocit, že má právo názory druhým cenzurovat, poněvadž jen ON ví, co je pro lidi dobré a co už nikoli. Dalším krůčkem může být pak fakt, u kterého NĚKDO dospěje k názoru, že sdělení na internetu je nezákonné a je třeba za něj trestat. Tím nemám na mysli to, co dosud upravovaly platné zákony. Tím mám na mysli to, že se ty zákony v posledním roce poněkud upravily. A tak nevinná úprava v tom, zač může být občan ČR potrestán, pokud někde něco napíše, se může zdát jako krok správným směrem. Ten se však v širším kontextu spíše přibližuje totalitě.

Například - za urážku úředníka dostaneme v blízké budoucnosti 10 tisíc korun pokuty. Záleží na okolnostech, ale před několika lety by si to asi nikdo z nás hned tak představit neuměl. Smáli jsme se tomu u filmů pro pamětníky a mysleli si, že už to navždy zůstane hudbou minulosti.

Prevence, ochrana občanů nebo mocných, co mají strach?

Teď už to je zase realita. Proč? Bojí se někdo, že se to stane masovou záležitostí? Bojí se ten někdo, že k tomu bude mít lid důvod (nebo že ho má?)?  Je to tedy jakási prevence, aby se tenhle „nešvar“ pod hrozbou sankce nešířil? Těžko říct (podruhé). Stejně tak jako je těžké odhadnout, na koho tento bič dopadne nakonec v praxi. Ono se totiž za urážku dá považovat ledacos. Tím pádem se z toho může stát velmi nebezpečný nástroj moci. A když už se navýšila ta armáda „sledovačů“ morálky na internetu, určitě bude třeba jejich poslání náležitě zdůvodnit. Není nic ideálnějšího, než ty důvody doložit konkrétními výsledky. A tak se nám další branka (nebo brána) svobody uzavírá.

fantomka.webnode.cz/news/finalni-odpocitavani/

Abych byla spravedlivá, nejde ale o jev jen v naší zemi. Týká se i zemí ostatních, myslím, že v Evropě přituhlo možná daleko víc už v Německu, ve Francii a zdá se, že se objevují takové trendy i v Polsku.

Napadá mě tak jedno přirovnání, které jsme coby děti školou povinné asi zažily někdy všichni. Když učitel ztrácí (nebo vůbec nemá) autoritu, někdy i znalosti a zkušenosti, jeho reakcí jsou tresty, zákazy a sešněrování žáků do nedýchatelna. Účinek to zpravidla má jen na chvíli, temperament dětí dřív nebo později zase vytryskne na povrch…Pak už je to jen takové „kdo s koho“. Neschopný pedagog většinou nakonec prohraje. Děti toho moc nenaučí, ty si ale většinou navždycky pamatují to, jak jim dokázal otrávit život, případně i předmět, který vyučoval.

Možná že i pánové a dámy na nejvyšších funkcích v Bruselu sebekriticky cítí, že jejich autorita propastně propadá. A tak přicházejí sankce, nařízení, zákazy a hrozby. Vše pod zástěrkou ochrany občanů.

fantomka.webnode.cz/news/cerne-mraky-nad-angelou-nebo-nad-celou-evropou/

Co za tím vším vězí?

Jenomže ti občané bohužel – pokud přemýšlejí – už nevěří, že jde v první řadě jen a jen o jejich (naše) dobro. Když měli možnost vidět, co vše bylo v uplynulých měsících v Evropě možné v souvislosti s uprchlíky, co vše JIM procházelo, není divu, že víra v politické špičky Evropské unie ochabla. Je logické, že se lidé ptají: CO za tím vězí? Neschopnost? Korupce? Zbabělost a bojácnost? Nebo degenerace Homo sapiens (alespoň toho evropského), který po desetiletích míru neumí odhalit nebezpečí?

fantomka.webnode.cz/news/smycka-se-utahuje-protoze-to-sami-chceme/

Těžko říct (do třetice). Odpovědi asi postupně dostaneme. Aktuální otázkou však zůstává, jak se to odrazí na naší svobodě. Na té, na kterou jsme si zvykli a která dostává hodně změněnou podobu…

 

"Svoboda znamená zodpovědnost. To je důvod, proč se jí většina lidí bojí." George Bernard Shaw

"Běda tomu, kdo zůstává nestranný před krvácejícími ranami svobody." Victor Hugo

fantomka.webnode.cz/news/pandorina-skrinka-se-otevrela-a-evropa-jen-nevericne-kouka/

—————

Zpět